A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Mit szeretne elérni a Knight Frank a magyar ingatlanpiacon? – beszélgetés Lóska Erikával

A Knight Frank LLP ingatlan tanácsadó vállalat most szeptemberben irodát nyitott Budapesten. Ennek apropóján beszélgettünk Lóska Erikával, a cég magyarországi iroda részlegének vezetőjével a személyes és vállalati ambíciókról, a magyar ingatlanpiac helyzetéről, és a megfogalmazott célokról. A londoni székhelyű cég több mint 18 ezer embert foglalkoztat 523 irodában 60 országban.

– Miért éppen most jött el a megfelelő pillanat, hogy a Knight Frank irodát nyisson Budapesten? Nem érzik-e úgy, hogy nagy a konkurencia az ingatlanpiacon?

– Természetesen nagy a konkurencia az ingatlanpiacon. A versenytársaink hosszú évek óta dolgoznak a magyar piacon, de mi hiszünk benne, hogy ez egy jó pillanat a piacra lépésben. Hogy miért? A válság alatt más feladatunk volt, utána pedig értékelnünk kellett a válság utáni folyamatokat, elegendő tényszerű adatot gyűjteni, és azok ismeretében dönteni a stratégiáról, és nem utolsósorban megtalálni a megfelelő csapatot. Az ingatlanpiac ciklikus, biztosak vagyunk benne, hogy jönnek majd nehezebb idők is, de azt gondoljuk, hogy ez a jó időszak kitart még egy darabig, és van még elegendő idő felkészülni erre a következő, nehezebb időszakra. Fontos, hogy lássuk, milyen összetételűek a szerződéskötések, mennyire hajlandóak a bérlők mozogni, jönnek-e új cégek a piacra, milyen a befektetők összetétele – mindezeket mérlegelve kaptuk meg a válasz egyik összetevőjét arra a kérdésre, hogy mikor jön el a megfelelő pillanat a számunkra.

– Milyen más szempontok alapján döntöttek a piacra lépésben Magyarországon?

– Egy másik összetevő a nemzetközi kapcsolatainkban rejlik: ugyan Magyarországon új játékosnak számítunk, nemzetközi szinten mind a bérlők, mind a bérbeadók és mind a befektetők jól ismernek minket, hiszen számtalanszor dolgoztunk már együtt – az ő részükről egyértelmű támogatással találkoztunk. Többször kerestek már meg minket azzal a kéréssel, hogy Magyarországon is szeretnének velünk együtt dolgozni, így partnereink szinte kivétel nélkül nagy örömmel fogadták a hírt, hogy végre itt is megtalálhatnak minket. Mi is tudunk tervezni azzal, hogy mely partnereinkre számíthatunk az elkövetkezendő években, és ez tovább erősítette a döntésünket. Harmadrészt szeretném kiemelni, hogy mi úgy látjuk, hogy az ügynökségeknek rengeteg munkájuk van, ugyanakkor szinte a szerződéskötések fele még mindig ügynökségi támogatás nélkül történik – ez számunkra egyértelmű jelzés, hogy van még bőven tennivaló a piacon.

– Milyen célokat fogalmaztak meg rövid távon és hosszabb távon? Milyen ágazatokra helyezik a fő hangsúlyt?

– Az egyes ágazatok ügynökségen belüli szinergiája tovább erősíti az ügynökséget, ezért a bérbeadás mellett a projektmenedzsmentre, a befektetési tanácsadásra és az értékbecslésre fókuszálunk. Mindezek mellett hiszünk abban, hogy nagyon közel van az idő, amikor az exkluzív lakóingatlanok (high-end residential) – amivel egyébként számos országban ugyancsak piacvezetők vagyunk – közvetítésével foglalkozó ágazatunk piacra vezetése is időszerű lesz. A kérdés első felére visszatérve, rövid távon a megerősödés és a piacszerzés a célunk. A hosszú távú céloknál mondhatunk-e kevesebbet, mint piacvezető pozíció szerzését? Mi abban hiszünk, hogy merni kell nagyot álmodni, de a cél megvalósításban alázatosnak kell maradni.

– Hogyan látják a magyar ingatlanpiacot regionális és európai szinten összehasonlítva, hiszen ahogy már a bevezetőben is említettük, a Knight Frank több mint 18 ezer embert foglalkoztat 60 ország 523 irodájában?

– A kérdés annál is aktuálisabb az esetünkben, mert nemcsak a magyar piacon vagyunk aktívak, de azok mellett az országok mellett, ahol a régióban már régóta jelen vagyunk, egyre több új helyszínen, például a bolgár vagy a szerb piacon is jó pár tranzakció köthető a nevünkhöz. Azt kell mondjam, hogy a régió minden országában rekorderedmények születnek, nyilván az egyes országok kínálatára és tulajdonságaira reflektálva. 

Regionális szinten a magyar piac továbbra is vonzó a nagy, nemzetközi bérlők körében, köszönhetően a képzett munkaerőnek és a jó minőségű irodai területeknek, míg a helyi hátterű befektetők nagy aránya a legközelebb talán az Ausztriában tapasztalt arányhoz áll. A szomszédos országban azonban az irodapiac majdnem kétszerese a magyar piacnak (5,75 millió négyzetméter), míg az üresedési ráta 5,5%. Az Ausztriában elért prime irodai hozam most 3,75%, a magyar szintnek megfelelő hozam Ausztriában 2013-ban volt jellemző. 

Hasonló méretű irodai kínálat mellett a befektetés volumene Romániában mindenképpen a magyar szint alatt van. Míg Romániában a befektetés nagysága 1 milliárd EUR körül mozgott 2017-ben, addig nálunk ugyanez közel 1,8 milliárd EUR volt. A bérleti tranzakciókat tekintve Romániában kevesebb számú, de nagyobb méretű tranzakciót regisztráltak, 1700 nm-nyi átlagos tranzakció-mérettel. Romániában ugyancsak erős irodai keresletet tapasztaltunk úgy, hogy a lengyel példához hasonlóan másod- és harmadvonalbeli városok is az érdeklődés középpontjába kerültek. 

A lengyel irodai kínálat a legnagyobb a régióban, csak Varsó közel 5 millió nm-nyi irodai területet számlál. Az üresedés ugyanakkor magasabb, 10% fölötti, sokkal több spekulatív fejlesztéssel, mint bárhol máshol a régióban, például Bulgáriában, ahol a befektetők hihetetlenül óvatosak, és kifejezetten a built-to-suit modellekre koncentrálnak, mint például a múlt évben, a Telusnak átadott épület. Bulgáriában a kiskereskedelmi szektor is nagyon erős, csakúgy, mint Belgrádban, ahol a befektetési tranzakciók közel 60%-a történik ebben a szektorban. Szerbia az elmúlt időszakban egyébként is az érdeklődés középpontjába került a növekedő bérbeadási tranzakciónak, illetve rekordméretű új kínálat piacra kerülésének köszönhetően (97.000 nm 2017-ben, amely a 2016-os időszakhoz képest 25%-kal nagyobb volt). A cseh irodapiac szintén rekord hozamszintet ért el az 5,5%-kal, a befektetési tranzakciók volumenében lényegesen meghaladja a magyart, míg az irodakínálat közel ugyanakkora (3.3 millió nm).

Összességében elmondhatjuk, hogy a régiós országok mind kiváló eredményeket produkáltak, és továbbra is hasonló eredményeket várunk. A magyar irodapiac minden szempontból kiváló számokat mutat. Az üresedési ráta ugyan emelkedett egy kicsit a piacra kerülő új kínálattól, de a közel 250.000 nm-nyi bérbeadás, amely a tavalyi teljes év 50%-a, kiemelkedő. Mindezek mellett a hozamok folyamatos erősödését tapasztaljuk, a CBD-ben például a prime irodai hozamok elérik az 5,5%-os szintet, és a befektetői érdeklődés továbbra is nagyon aktív.

– Ön az elmúlt években a JLL-nél vezette az irodarészleget, illetve a Deloitte-nál ingatlantanácsadási igazgatóként dolgozott. Miért vállalta el az új pozíciót? Milyen eredményekkel lenne elégedett mondjuk két év múlva?

– Én mindig elégedetlen vagyok, mert amikor valamit elérek, már a következő lépcsőfok elérésén gondolkodom. Ennek a hozzáállásnak nyilván vannak előnyei és hátrányai is, de azt gondolom, hogy az egyik legnagyobb hozadéka az, hogy folyamatosan előre török, ez pedig a mi jelenlegi pozíciókban kifejezetten hasznos. Hogy milyen eredményekkel lennék elégedett? Szeretném, ha az ügyfeleink bizalommal keresnének minket, szeretném, ha a szakma a professzionális hozzáállásunkat dicsérné, szeretném, ha a csapat eredményei indokolnák a bővülésünket, szeretném, ha a legjobbak a csapatunkhoz szeretnének tartozni és szeretném, ha mindezek mellett józanok és jókedvűek maradnánk. Azt akarom, hogy a kollégák örömmel jöjjenek be reggel dolgozni és a főnökeink örömmel zárnának egy évet.

És hogy miért vállaltam el a pozíciót? Szerettem tanácsadóként dolgozni, sokféle tapasztalatot gyűjtöttem és nagyon szeretek felépíteni valamit – a Knight Franknél lehetőségem van erre, és ez nagyszerű érzés. Megismertem egy pár kollégát, miközben a magyarországi lehetőségekről beszélgettünk, tetszik a hozzáállásuk, a profizmusuk, az ambícióik,  és azt gondolom, hogy ezek szerencsés együttállásából lehet valami újat, valami nagyot építeni, ennek pedig részese akartam lenni.