A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Roham indult a menő budapesti irodákért

A határozott idejű szerződéseknek köszönhetően az irodapiac ciklikusságát lassabban érzékelik a bérlők. Mivel az utóbbi 10 évben jelentős változások történtek a gazdaságban, ennek irodapiaci hatásai új kihívások elé állítják a bérlőket irodabérleti szerződésük lejáratának közeledtével. Sok esetben már korábban is - mivel egyes cégek olyan ütemben bővülnek, hogy már a szerződés lejárata előtt szükséges az új irodaterületre való költözés.

A gazdasági válság előtt három és ötéves futamidejű szerződések egyaránt gyakoriak voltak az irodapiacon, nem volt azonban ritka a hosszabb távú elköteleződés sem. A ’built to suit’ projekteknél bérbeadói oldalról például a tízéves szerződés volt az elvárt. A 2007-es 12%-os üresedési ráta két év alatt 21,9%-re nőtt, köszönhetően a válság negatív hatásának és az addigra beérő új fejlesztéseknek is. Ebben az időszakban tömegesen jelentek meg a terület-visszaadási igények, mivel többen nem tudták teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeiket.

A bérlőknek problémát jelentett a határozott idejű bérleti szerződés, nehezen tudtak területet visszaadni, nem tudták felmondani szerződéseiket. A bérbeadói oldalon megjelentek a nem fizető bérlők, a növekvő üres területek, így természetesen erre reagálni kellett: növekedtek a bérlői kedvezmények, valamint a tulajdonosok sem zárkóztak el a hároméves szerződésektől, annak reményében, hogy a gazdasági környezet kedvező változásával újra megindul a bérleti díjak növekedése, amit a rövidebb időn belül lejáró szerződések esetén minél hamarabb érvényesíteni tudnak.

Az utóbbi években a gazdasági mutatók javulásával megváltozott a bérlők és bérbeadók viszonya is. A korábbi bérlői piacot felváltotta a bérbeadói piac. A megnövekedett keresletet nem tudta lekövetni a kínálat, így jelentős mértékben csökkent az üres területek mennyisége, emelkedtek a bérleti díjak. Emiatt egyre gyakrabban előfordul, hogy a bérlők meglepődnek, amikor a szerződéseiket a korábbi kedvező kondíciókkal nem tudják meghosszabbítani, sőt számos esetben abba a nehéz helyzetbe kerülnek, hogy kénytelenek hirtelen új irodát keresni egy olyan piaci környezetben, ahol történelmi mélyponton van az üres irodaterületek aránya. 

Miért nem kötöttek a bérlők hosszabb távú szerződéseket a korábbi kedvező bérleti díjon? Talán azért nem, mert a budapesti piacon ilyen drasztikus változás még nem történt, ezért nem gondolták, hogy ilyen mértékben emelkednek a bérleti díjak, csökkennek az elérhető területek.

Jelenleg ötévesnél rövidebb szerződések elvétve vannak jelen a piacon, ez egyébként stabilitást biztosíthat mindkét fél részére. Az építőipar teljes kihasználtága miatt az iroda kialakítási (fit-out) költségek jelentősen megnövekedtek. Mivel egy előző bérleményi terület anyagainak újra felhasználási lehetősége minimális, ezért a teljes kialakítás költsége minimum egyéves bérletidíj tömegnek felel meg. Ennek megtérülése miatt a bérbeadói oldal számára az ötéves, vagy hosszabb szerződések váltak szükségessé. Mivel az ingatlanok értékét többek között a bérleti szerződések időtartama határozza meg, ezért a tulajdonosok továbbra is a hosszútávú szerződéseket preferálják hiszen ez kulcstényező lehet számukra a további fejlesztések szempontjából.

„A piaci viszonyokat megismerve a bérlői oldal el is fogadja ezeket a feltételeket. Kijelenthetjük, hogy a bérlők optimisták, míg korábban a terület visszaadás, most a leggyakoribb igény a bővülési terület megoldása a jövőre nézve. Emiatt igyekeznek olyan opciókat beépíteni a hosszútávú szerződésekbe, amivel a szerződés időtartama alatt, illetve a lejáratot követően a hosszabbítás mellett igényt tarthatnak további irodaterületekre. Ezáltal a cégvezetők hosszabb távon is biztosíthatják vállalatuk számára a problémamentes növekedést” – fejtette ki Herédi Gábor, a Robertson Hungary irodabérbeadással foglalkozó tanácsadója.

A bérlő szemszögéből egy megfelelően kiválasztott irodahelyszín nagyban hozzájárul a munkaerő megtartásához, ezenkívül az ügyfelek is alapvetően kedvelik az állandóságot, amit a vállalatok életében egy stabil, látványosan kialakított székhely jól szemléltet. A bérlők számára mindenképp tanulságos, hogy a bérleti időtartam helyett inkább egyéb rugalmasságot építsenek be a szerződéseikbe. A jelenlegi megváltozott bérbeadói piacon időben el kell kezdeni az irodakeresést, a szerződés lejárata előtt minimum másfél-két évvel. Bérlőként érdemes figyelni arra is, hogy a tárgyalások során hosszabbítási, és bővülési opciókat is építsenek be az ötéves szerződésekbe is, amivel kedvező feltételeket és hosszútávú stabiltást tudnak elérni.

„A következő két évben révbe érő fejlesztések ismét felerősíthetik a versenyt a bérbeadói piacon, azonban a folyamatosan erősödő kereslet, illetve az építési költségek növekedése miatt nem számíthatunk bérleti díj csökkenésre a következő években sem. Ezért javasoljuk az irodát keresőknek, hogy időben lépjenek, így hozhatnak olyan kellően átgondolt döntést, amivel hosszútávon biztosíthatják a megfelelő irodakörnyezetet cégük, illetve munkavállalóik részére” - zárja gondolatait Herédi Gábor.