A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Szükség szülte-e a szolgáltatott irodát?

Érdekes megfigyelni, hogy az irodapiac válsága ellenére ez az iparág szinte virágkorát éli nemcsak Magyarországon, de az egész világon. Az elmúlt néhány esztendőben szinte a csapból is a szolgáltatott iroda folyt, most mégis nézzük meg egy kicsit közelebbről, egy konkrét példán.

Idén egy újabb Business Centerrel gazdagodott a magyarországi szolgáltatott irodapiac, így jelenleg 8 nagyobb és számos kisebb szolgáltatott iroda központ üzemel Magyarországon, egy kivételével Budapesten. Jó döntés-e 2010-ben szolgáltatott irodát nyitni? Úgy tűnik a válasz: igen! A fél éve nyitott Szolgáltatott irodaközpont több mint 80%-os telítettséggel üzemel. Természetesen a válság előtt is volt szolgáltatott iroda, csak kétszer annyiba került, mint ma! Ez egy dinamikusan növekvő piac, mert a körülmények ezt generálják, hiszen könnyebb ma jó feltételekkel irodát bérelni, mint azelőtt, így jóval könnyebb szolgáltatott irodát is nyitni. A jelenlegi piacon egy 1,500 négyzetméteres bérlőt ? átlagos szolgáltatott iroda mérete ? szinte minden fejlesztő tárt karokkal fogad, főleg, ha belegondolunk a tevékenység jellegébe, hiszen az ilyen típusú bérlők duplán reklámozzák a házat.


Az elmúlt években, és itt nem a legutóbbi két-három évre gondolunk, a kisebb cégeket nem tudták és nem is akarták kiszolgálni a nagyobb fejlesztők, mert lényegében a 200-300 nm feletti ügyfelekre koncentráltak. Ez érhető, hiszen minél több bérlő, annál több szerződés, minél több szerződés, annál több munka és később annál több potenciális konfliktus. Manapság ez egy kicsit változott, hiszen köszönhetően az irodapiaci kereslet csökkenésének nemcsak az ügynökségek, de a fejlesztők is nyitottabbak lettek a kisebb területigénnyel rendelkező bérlők iránt.


Ki lehet a potenciális célközönsége a szolgáltatott irodának?
-    1-10 fős hazai KKV-k vagy multinacionális cégek, kis tárgyalóigénnyel, magas presztízsigénnyel
-    50-100 fős projektcégek, rövid időtartamra
-    potenciális bővülés, vagy leépítés előtt lévő vállalkozások
Természetesen a teljesség igénye nélkül említettük a fenti példákat, mert számos egyéb cég lehet potenciális ?áldozata? a szolgáltatott iroda megoldásnak. A projekt munkákkal kapcsolatban valójában nincs más opció, ahol megfelelő munkakörülményeket, megfelelő helyszínen és néhány hónapos időtartamra igénybe lehetne venni ?A ? kategóriás irodaterületet, de számos olyan eset van amikor akár hosszú távon megéri ilyen irodában bérelni.


Mi? Mennyi? Miért?
Tény, hogy ugyanolyan méretű hagyományos irodát jóval kedvezőbb áron, akár fele annyiért lehet bérelni, de a szolgáltatott irodamegoldásnak számos olyan oldala van, amely költségcsökkentő tényezőként léphet fel.
Vegyünk egy konkrét példát, adott egy 5-6 fős cég nagy reményekkel, sok munkával és tárgyalással. Egy ilyen méretű cégnek tárgyalóval, vizesblokkal minimálisan 100 nm irodaterület szükséges. A munkaállomások, a tárgyaló bebútorozása sokmilliós nagyságrendű összegre rúghat, még akkor is, ha 3 éves bérleti szerződés esetén a tulajdonos vállalja a konyha bútorozását, ennél rövidebb időre egyébként A kategóriás terület nemigen lehet bérelni. Ez a 3, sőt esetenként 5 év viszont olyan kötöttségeket von maga után, hogy ha ?ne adj Isten? a munkatársak létszámát emelni, vagy csökkenteni kellene, nem tudnánk kivitelezni.

 

 

A cikk az Iroda Évkönyv 4. évfolyamában található. Amennyiben szívesen olvasná évkönyvünk további cikkeit, tekintse meg az online változatot.

+ + +

Az iroda.hu-csoport internetes felületein megjelenő saját cikkek a kiadó szellemi tulajdonát képezik. Másolásukhoz, utánközlésükhez a kiadó engedélye szükséges. A kiadó saját tartalmak esetében, csak és kizárólag a lead átvételéhez járul hozzá, mely után a cikk linkjét kérjük elhelyezni!