A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Tízéves csúcson a magyar ingatlanbefektetési forgalom

2016 utolsó negyedévében a befektetési volumen 270 millió euró volt, így az év során összesen több mint 1,7 milliárd euró értékben történtek ingatlan adás-vételek Magyarországon, ami a 2007 óta mért legmagasabb érték – áll a JLL legfrissebb kutatásában.  

A negyedik negyedévben a befektetési volumen 65%-át iroda értékesítések generálták, míg az ipari ingatlanok a volumen 16%-át, a kiskereskedelmi ingatlanok pedig a 15%-át tették ki.  A legnagyobb iroda adás-vétel a 26,200 m2-es Nordic Light irodaház értékesítése volt, melyet az Erste Alapkezelő Zrt vásárolt meg a Skanska-tól. Hasonlóan fontos tranzakció volt a 18,500 m2-es Váci Greens C épületének értékesítése, amit egy új piaci belépő, egy szlovák alapkezelő, az IAD Investments vásárolt meg az Atenor-tól. Az utolsó negyedévben a JLL képviselte az Office Garden I irodaház tulajdonosát az ingatlan adásvétele során, melyet egy osztrák magántőke társaság, az FLE vásárolt meg, akik szintén új belépők a befektetési piacon.  További jelentős tranzakció volt még az év végén a nemrégiben felújított multifunkcionális Váci 1 eladása, melyet a GLL Real Estate Partners a Bayerische Versorgungskammer számára vásárolt meg. Az utolsó negyedév során az ipari szektorban aktív CTP tovább folytatta erőteljes akvizíciós stratégiáját és megvásárolta a biatorbágyi WestLog DC ipari parkot, illetve a szombathelyi Delphi gyárat az Industrial Securities-től.

Benjamin Perez-Ellischewitz, a JLL tőkepiaci befektetési csapatának vezetője szerint: “ 2016-ban erőteljes befektetői érdeklődést tapasztaltunk minden szektorban és előzetes statisztikáink szerint az év során több mint 1,7 milliárd euró értékben történtek tranzakciók. Már 5 éve folyamatosan növekszik az éves volumen és 2016-ban közel megduplázódott a tranzakciós érték a tavalyi évhez képest. Az év során folyamatosan nagy volt az érdeklődés a magyarországi ingatlanok iránt és várakozásaink szerint ez 2017-ben sem fog alábbhagyni. A magyar ingatlanok a globális politikai bizonytalanságok ellenére is megőrzik vonzerejüket az alacsony kamatlábak mellett.  Tapasztalataink alapján a IV. negyedévben az irodapiaci hozamok változatlanul 6,75%-on álltak, míg a logisztikai és kiskereskedelmi szektorban 25 bázispontos csökkenést mértünk és a hozamok 8,25%-ra és 6,50%-ra csökkentek. 2017-ben további hozamcsökkenést prognosztizálunk minden ingatlanpiaci szektorban.”

A JLL előzetes kalkulációi alapján 2016-ban az éves befektetési volumen 48%-át irodapiaci tranzakciók, 27%-át kiskereskedelmi eladások és 14%-át ipari ingatlan adásvételek generáltak.  Különösen magas volt az érdeklődés a nagy értékű ingatlanok illetve a portfoliók iránt: a legnagyobb 5 tranzakció az éves volumen 36%-át tette ki. A JLL több mint 10 új piaci belépőt regisztrált a befektetési piacon: elsősorban az USA-ból, Németországból és Szlovákiából érkeztek új befektetők Magyarországra. Ugyanakkor továbbra is a magyar befektetők generálták az éves volumen legnagyobb részét (30%), míg az egyesült államokbeli befektetők a tranzakciók 20%-át, a németországiak pedig 14%-át generálták. Magyarországon a tőkeértékek továbbra is 20%-30%-kal elmaradnak a régiós versenytársaknál tapasztalt értékekhez képest. Az alacsony árak a továbbra is ígéretes piaci környezet és az ország felminősítésének hatására sok befektetőt győzött meg arról, hogy belépjen a magyarországi piacra. 

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.