A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Zöld oázis lesz a Promenade Gardens a Váci úton – Interjú Kovács Attilával

A múlt héten került sor a Promenade Gardens irodaház alapkőletételére. Az ünnepség alkalmával beszélgettünk Kovács Attilával (MRICS), a fejlesztő Horizon Development ügyvezető partnerével az épület unikális jellegéről, műszaki jellemzőiről és a hozamokról.

– Szinte már elszoktunk a ténytől, de a hazai irodapiacon most számos fejlesztés zajlik, illetve újabbakat is egymás után jelentenek be. Egyre több a különleges dizájnnal megálmodott, egyedi épület, és úgy tűnik, hogy már a múlté a sablonos, jellegtelen üvegpaloták korszaka. Mitől lesz egyedi a Promenade Gardens a Váci úti irodafolyosón?

– A Promenade Gardens esetében már a név is utal arra, hogy rendkívül sok zöld területet fogunk kialakítani: kertet építünk az irodaház körül és az épületen belül is. A zöldet szimbolizálja a levélmotívumokban gazdag Révész utcai homlokzat is, amelynek pillérein a levélmotívumot az egyedi tervezésű perforált fémburkolat adja ki. A különleges esztétikai hatást erősítik a burkolat mögé helyezett LED-lámpák, hiszen amíg nappal a perforáció árnyéka fogja megrajzolni a levélalakot, addig éjszaka a látványvilágítás jeleníti meg a motívumot. Ez az egyedi tervezésű burkolat mindenképpen unikálissá teszi az épületet az irodapiacon.

– Ön említette az ünnepélyes alapkőletételen, hogy az építési engedély módosításával eggyel kevesebb szint lesz az épületben a tervezettnél, így nagyobb belmagasságú terek jönnek létre. Mi az oka a változtatásnak?

– Döntésünk hátterében egyértelműen a wellbeing, vagyis a dolgozói jólét áll, hiszen a megnövelt belmagassággal még jobb közérzetet tudunk biztosítani majd a tágas és szellős irodában dolgozó munkatársaknak. Régebben az épületekben található irodák belmagassága nagyjából 2,65-2,7 méter körül alakult, és tapasztalataim szerint valahogy mindenki nyomottnak érzi az ilyen paraméterekkel rendelkező teret. Mi kihagyunk egy szintet, így a tiszta belmagasság minimum három méter lesz még az álmennyezettel és az álpadlóval együtt is. Már a korábbi fejlesztéseinknél, így például az Eiffel Tér Irodaháznál is éreztem, hogy a megfelelő belmagasság a nyitott terekkel rendelkező irodákban nagyon kedvező hatást gyakorol az alkalmazottakra, és így a céges működésre is. Az Eiffel Palace és a Váci 1 esetében pedig már egyértelmű adottság volt a hatalmas belmagasság a századfordulós épített kultúra jegyében.

– Ez a törekvés összefügg azzal is, hogy jelenleg az IKT- és a szolgáltató központ-szektor generálja a legnagyobb bérlői keresletet?

– Nem csak a szolgáltató központok, hanem a cégek általánosságban törekszenek a nagyteres koncepció megvalósítására a munkahelyükön, hiszen már nem olyan menő, ha a főnök beül a saját cellás irodájába. A munkakultúra új irányokba fejlődik, a vezető már a munkatársakkal egy légtérben dolgozik. Emellett természetesen vannak tárgyalók, telefonszobák és egyéb fókusztermek, de a cellás irodákra ma már alig van szükség. A nagy terek felé megy a világ, és az új igényeknek a nagyobb belmagasság a megfelelő.

– A műszaki tartalomban mi a különleges?

– A legfontosabb elemek a hűtés-fűtés rendszer és a friss levegő biztosítása. Ha hét négyzetmétert számítunk egy főre, akkor mi 42-45 m2-nyi friss levegőt tudunk majd biztosítani, ami egészen kiemelkedő érték. Ez nem csak az európai követelményeknek felel meg, hanem a terek használhatóságát és élhetőségét is biztosítja. Mindemellett hűtő-fűtő álmennyezetet alakítunk ki, amely a legergonomikusabb megoldás, hiszen másfajta hőérzetet biztosít majd. Ezekhez a technológiákhoz persze komplexebb épületfelügyelet is szükséges.

– A telek eredetileg a Horizon Development tulajdona volt, de most már az Erste Ingatlan Alap is képbe került. Mi ennek az egyedi konstrukciónak a lényege?

– Korábban a Horizon Development tulajdonában volt a telek, amelyet az Erste Ingatlan Alapnak értékesítettünk, de amíg az építkezés folyik, addig a felépítmény a mi tulajdonunkban marad. Fel kell építenünk és bérbe kell adnunk az irodaházat, és majd a használatbavétel után kerül az épület is az Erste Ingatlan Alaphoz.

– Egyre több épületet húznak fel, lassan a bérleti díjak is nőnek, de mi a helyzet a hozamokkal, mire számíthatunk?

– A hazai hozamok esetében nagyon magas értékekkel találkozhattunk régebben. De sokáig tartott a válság, és ma már lassan csökkennek a yieldek, egy jó minőségi irodafejlesztésnél 7% körüli hozamokról beszélhetünk. Sőt, még némileg csökkenhet is ez a szám, bár véleményem szerint nem fog a válság előtti szintre jutni, mert az nem fenntartható. A bérleti díjak esetében megváltozott az a fejlesztői és tulajdonosi magatartás, hogy mindenkinél olcsóbbnak kell lenni, így előre tudunk kalkulálni azzal, hogy a minőségi tereinket mennyiért szeretnénk megtölteni bérlőkkel. Egészséges verseny van, mi sem olcsó házat építünk. Ez egy jó épület lesz, megfelelő bérleti díjakkal.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.