A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Zöldülnek a budapesti irodaházak

Folyamatosan „zöldülnek” a fővárosi irodák: öt évvel ezelőtt jelentek meg az első környezetvédelmi minősítéssel rendelkező irodaházak Budapesten, mára azonban már a fővárosi irodaterület 14 százaléka bír valamilyen zöld tanúsítvánnyal - derül ki a Laurus Irodaházak és a Robertson Hungary ingatlan tanácsadó piaci kitekintéséből.

A bővülés oka, hogy egyre nagyobb az igény a fenntartható irodákra, a bérlők számára az egyik fő vonzerőt az jelenti, hogy a minősített irodaházakban jóval alacsonyabbak lehetnek a rezsiköltségek. Ez nyáron különösen aktuális kérdés, ilyenkor ugyanis a hűtés, klimatizálás miatt az irodaházak áramfogyasztása a téli időszak duplájára növekszik.

Egyre több a zöld irodaház Budapesten: míg 2012 végén még csak 18 épület rendelkezett valamilyen környezetvédelmi minősítéssel, ez a szám másfél év alatt 30-re emelkedett – derül ki a Laurus Irodaházak és a Robertson Hungary ingatlan tanácsadó piaci kitekintéséből. Ennek köszönhetően jelenleg már a modern irodaterületek 14 százaléka, azaz körülbelül hetede rendelkezik valamilyen környezetvédelmi minősítéssel. A hazai irodapiacon az első minősítéseket 2009-ben szerezték meg az épületek, és mind a mai napig versenyelőnyt kínál a bérleti piacon, ha rendelkezik minősítéssel egy ház. Az új ingatlanfejlesztéseknél pedig gyakorlatilag elvárás valamelyik minősítési rendszernek való megfelelés. Ezt jól mutatja, hogy a jelenleg épülő irodaházak mind minősíttetik magukat, valamint az utóbbi egy évben átadott épületek közül is az összesnek van, vagy folyamatban van a minősítése.

„A budapesti zöldiroda-kínálat bővülése annak eredménye, hogy a bérlők részéről egyre nagyobb az igény a fenntartható irodákra. Számukra az egyik fő vonzerőt az jelenti, hogy a minősített irodaházakban jóval alacsonyabbak lehetnek a rezsiköltségek” – mondja Vuk Ágnes, a Laurus Irodaházak projektvezetője. Hozzáteszi: a keresletbővüléshez az is hozzájárul, hogy egyre több cégnél a vállalatirányítási előírások miatt csak minősített irodaházakat választhatnak székhelynek és irodának. A bérlők számára a környezetvédelmi és költséghatékonysági szempontokon túl marketingértékkel is bírhat, ha magas környezeti minősítésű irodákba költöznek. „Nemcsak a bérlők, hanem a fejlesztők és a bérbeadók számára is előnyös lehet a minősített irodaház. Egyrészt könnyebb bérlőket találni, másrészt a zöld irodák bérlőmixe is kedvezőbb összetételű lehet, hiszen általában biztos hátterű cégek alkotják” – jegyzi meg Vuk Ágnes.

„A növekvő igényeknek köszönhetően egyre jellemzőbb az is a budapesti irodapiacon, hogy korábban épült irodaházakon valamilyen módosításokat vállalnak be, hogy utólagos minősítést szerezzen a ház” – hívja fel a figyelmet Tilki Róbert, a Robertson Hungary ingatlan tanácsadó cég ügyvezető igazgatója. Az utólagos korszerűsítésekkel ugyan jelentősen javulhat egy irodaház energiafogyasztása, környezetbarátabbá válhat az épület, de nem versenyezhetnek e tekintetben az eleve zöldnek tervezett komplexumokkal. Mint mondja: a kezdetektől a minősítést megcélzó épületek már a tervezőasztalon e szempontok figyelembe vételével készülnek, így például a tájolást, a homlokzat kialakítását, a szélcsatornákat, a beépített anyagokat, a légtechnikát, a világítást és az épület vízhasználatát is úgy alakítják ki, hogy minél kisebb legyen a környezeti terhelés. A nyári kánikulában előbbi tényezők lehetővé teszik az irodaházak gazdaságosabb hűtését, ami jelentős költségmegtakarítást is eredményezhet, figyelembe véve, hogy a nyári hűtési szezonban egy irodaház áramfogyasztása kétszer akkora is lehet, mint télen.

Tilki Róbert elmondása szerint a budapesti irodapiacon a Laurus Irodaházak rendelkezik jelenleg a legmagasabb végleges – a megvalósult állapotot jellemző minősítéssel. „Az irodakomplexumban úttörő megoldásokat alkalmaztak: passzív hőszigetelési technikák; a mai standardoknál hatékonyabb homlokzati zaj- és hővédelem; külső, elektronikus vezérlésű lamellás napvédelem és árnyékolás; aktív, környezetbarát belsőépítészeti anyagok és hőhíd-mentes szerkezetek találhatók az épületben. Ezek mindmáig a csúcsminőséget testesítik meg az irodapiacon” – mondja. Összehasonlításképpen: a legmodernebb technológiáknak köszönhetően a Laurus Irodaházak fajlagos áramfogyasztása közel 30 százakkal, vízfogyasztása pedig 25 százalékkal alacsonyabb egy hasonló alapterületű és korú, szintén „A” kategóriás, de minősítéssel nem rendelkező irodáénál.